torstaina, syyskuuta 15, 2005

Wanhassa Wara Parempi

Vanhoja taloja, ihania koteja, antiikkia ja taidetta. Loviisan valtakunnalliset perinne -ja korjausrakentamisen päivät järjestettiin 3.-4.9.2005 ja tilaisuudesta tuli valtava menestys.
  • http://www.wanhassa-wara-parempi.fi/index.html
Wanhassa Wara Parempi – Renovera Ger Mera -päivien katto-organisaationa toimii Loviisan Kulttuuri ja ympäristöliike ry. Päivien anti kanavoitiin vieraille kolmen eri tapahtuman kautta.

Lauantaina 3.9. järjestetettiin teemaa koskeva seminaari, jossa alustajina olivat alan johtavat suomalaiset asiantuntijat. Seminaarissa ja kohteiden esittelyssä päähuomio kiinnitettiin vanhan rakennuskannan oikeaoppiseen uudistamiseen, jotta arvokas rakennusperinne säilyisi.Käytännön perinne- ja korjausrakentaminen esittäytyi avoinna olevissa loviisalaisissa kiinteistöissä, jotka oli valittu rakennuksen iän ja rakennuksessa tehtävän korjaustarpeen mukaisesti.

Kohteissa oli asiantuntijaesitelmiä, työnäytöksiä ja tuote-esittelyjä. Ohjelmallisella tapahtumatorilla esittäytyvät tuotteet, tekijät ja yhteistyökumppanit. Tapahtumatorilla oli myös tuotteiden myyntipaikka ja torilla järjestetään työnäytöksiä.

Kaikki Loviisan ateljeekodit, galleriat ja museot olivat näiden päivien ajan avoinna yleisölle samoin kuin antiikkikaupat, kirpputorit ja monet loviisalaisliikkeet. Aleksanterin pihalla järjestetettiin antiikkimessut ja Laivasillalla käsityöläsmarkkinat.

KÄVELYMATKAA KERTYI MONTA KILOMETRIÄ

Kävelimme Irjan kanssa aurinkoisena syyspäivänä useita kilomtrejä tutustuen vanhoihin taloihin ja kirpputorien antiin. Niin tekeivät tuhannet muut ulkopaikkakuntalaiset. Presidenttiehdokas Matti Vanhanenkin pistäytyi päivillä.

Niin kiire oli perehtyä Loviisan vanhoihin kiinteistöihin, että emme ehtineet perinnelounaalle lainkaan. Minä viihdyin toista tuntia taiteilija-tohtori Riitta Nelimarkan galleira Bondassa, kun jäin lukemaan hänen väitöskirjaansa. Säästöpankki Aktian taidenäyttelyssä tutustuimme milenkiintoiseen loviisalaiseen valokuvaajaan, josta kerron myöhemmin.

  • Wanha kiinnostaa!
  • Ilmat suosivat tapahtumaa
  • Oli milenkiinotoista tirkistellä ja digikuvailla toisten kulttuurikoteja
  • Järjestäjät olivat valinneet mielenkiintoisia kohteita ja markkinointi toimi yli odotusten
  • Tapahtuma oli eri aloja edustavien ihmisten yhteistyön ja idearikkauden taidonnäyte
  • Järjestäjät yllättyivät tapahtuman saamasta suuresta suosiosta, Loviisa tättyi ulkopaikkakuntalaisten autoista
  • Yhteistyössä mukana: järjestöt, pankit, yrittäjät, taiteilijat, valokuvaajat, käsityöläiset, kirppari- ja antiikkikauppiaat, ravintoloitisijat, baarien pitäjät, martat ja Loviisan kaupunki
Lähetä kommentti