perjantaina, maaliskuuta 17, 2006

Tähtitaajam Kausala

Kymenlaakson haastattele Kouvolanseudun kuntyhtymän hankepäällikkö Harri Kivelältä, miltä Kausala näyttäytyy Tähtitaajamat hankkeen näkökulmasta. Toimittaja on tehnyt tärskyt Kivelän kanssa Kausalan keskustassa olevaan Kauppakadun kulmaan. Hän aloitta kyselemällä, miten urbaani Kausala on vuosien aikana kehittynyt?

- Kausalan taajamakeskuksesta on tullut suhteellisen tiivis, kun kuntien keskukset yleensä ovat taajamarakenteen osalta nauhamaisia, toteaa Harri Kivelä.

Kausalan keskusta

Toimittaja haastattelee Kivelää ihan Kausalan ydinkeskustassa – downtownissa - Kauppakadun risteyksessä, vanhan ja uuden kunnantalon tuntumassa. Tori on alapuolella.

- Selkäsi takana Kauppakatu etenee, voisitko kertoa, mitä muutoksia sille on tehty? tiedustelee toimittaja.

- Kadun rakenne muutettiin, paikkoja laitettiin uusiksi, kaikkia kävelykatuajatuksia ei toteutettu, mutta Kauppakadulle saatiin sellainen tunnelma, jatkaa Kivelä.

Lyhtypylvas

Liikennejärjestelyjä on kiitelty, mutta kritiikkiäkin on tullut. Perinteinen asennoituminen liikennöinnin suhteen on, että autolla pitäisi päästä mahdollisimman lähelle palveluja. Kivelä kuitenkin ennustaa, että ihmisten ajatukset muuttuvat pikkuhiljaa ja kävelykatumaisen keskustan suosio kasvaa.

Aamuvirkkuja ihmisiä tulee lisää asioimaan Kausalan keskustaan. Toimittajan ja Kivelän välinen jutustelu Kauppakadun kulmassa jatkuu.

- Mikä on Kausalan maamerkki, joka kerää tällejä?

- Torialue on kesäiseen aikaan se paikka, jonne keräännytään, Kivelä vastaa.

Kausalalaisia tulee ja menee, Kauppakadulla tapahtuva asiointi vilkastuu. Iitin Metsälässä aikaisemmin asunut vanhempi rouva on lähtenyt asunnostaan markan hakuun; pankkiasioille. Hän on Iitin Metsälästä kotoisin, mutta keskustaan oli pakko muuttaa miehensä sairastumisen takia. Koti olisi koti, mutta vanhan ihmisen kannalta keskusta-asumisella on myös etuja. Palvelut ovat lähellä. Taajamaan muuton jälkeen tuntuu kuitenkin yksinäiseltä. Tutut ovat siellä. Ei ole ketään seuralaisia. Rouva jatkaa matkaansa, toimittaja toivotta Hyvää päivän jatkoa!

Leena Kauko Oy

Ihmiset ohittavat oikealta ja vasemmalta. Harry Kivelä ja toimittaja Eija-Leena Martikainen jatkavat jutustelua rinksalla olemisesta eli kausalalaisten nuorten korttelirallista. Toimittaja kertoo pistäytyneensä kerran nuorison kanssa keskustassa perjantai-iltana, jolloin nuoret olivat kokoontuneet rinksalle. Takapenkillä istuvat neuvoivat häntä: Älä äiti näytä suuntamerkkiä! Se ei sovi korttelirallia ajavan tyyliin.

Kaupungintalo

Vahvasti kantaa ottava aikuinen herrasmies painottaa, että hänellä olisi ajatuksia Kausalan palvelujen parantamiseksi. Hän ehdottaa lähikiertokuntademokratiakokeilua ja moittii päättäjiä tyhjistä liiketiloista ja kunnallisten palvelujen ohentumisesta.

Nuorten mielestä
Kausala on okei

Toimittaja kyselee ohikulkijoilta Kausalan ongelmia ja hyviä puolia. Koululaiset vastaavat Kymenlaakson radion esittämiin kysymyksiin. Nuorten mielestä vaatteita ja kenkiä on vaikea saada Kausalasta.

Tähtitaajamat hankeen teettämissä asiantuntija-arvioinneissa pientaajamissa jalkaisin tapahtuva asiointiin ja keskustan tunnelmaan kannattaa panostaa. Palvelutkin kehittyvät, kun ajatukseen totutaan. Projekti on selvitellyt kuuden pohjois-kymenlaaksolaisen taajaman oloja.

Eija-Leena Martikainen Kymenlaakson radiosta jatkaa kausalaisten jututtamista "Tytöt ovat kauniita" kappaleen jälkeen. Lähetys tapahtuu suorana Kausalan keskustasta, kauppakadun kulmasta.

Tytöt ovat kauniita

Tätä blogia kirjoitettaessani kello on 10:00 ja uutisissa kerrontaan, että ruotsalaisyhtiö osti 150 miljoonalle eurolla Mehiläisen ja ranskalainen L'Oreal kauneusalan jätti osti yli 600 miljoonalla eurolla brittiläisen Body Shopin.

Tytöt ovat kauniita
ja matkalla kouluun

Heidän mielestä Kausala on hyvä paikka asua ja asioida. Kauppoja on hiljentynyt, isommat ostokset hekin joutuvat tekemään muualla. Raha- ja asiakasvirtatilastojen valossa valtaosa menee ostoksille Kouvolaan.

* 40 % matkaa ostoksille Kouvolaan
* ja 20 % Lahteen

Valitettavasti kodinkonekauppakin on häipynyt. Ohikulkijat arvuuttelevat, että ehkä muutaman ajan kuluttua tulee uusia kauppias. Kausalainen yrittäjä Pekka Salo myy kelloja ja koruja keskustan liikkeestään. Aamulla ennen kymmentä on vielä hiljaista. Pekka Salo tietää, että talvella lähdetään liikkeelle kymmenen jälkeen, kun pankit avautuvat ja kesällä ollaan liikkeellä paljon aikaisemmin.

Kausalan Kello

- Kausalan keskustan kuvaan kuulumme, on vain jäänyt minulle tämä paikka, ei ole tehnyt mieli muualla, toteaa kello- ja kultasepänliikkeen omistaja Pekka Salo.

- Muutkin arvot kun liikevoitto vaikuttaa, kun ikää tulee, on mukava olla, asua ja toimia tutulla paikalla, Salo jatkaa.

- Miten toimiva Kausala on liikeympäristönä? kyselee toimittaja Eija-Leena Martikainen.

Kausalan tori

- Katu- ja keskustaremontin myötä Kausalan keskustan yleisilme selkiintyi ja se on nyt hyvän näköinen. Uusi torikin on tulossa ja kun torialue saadaan jäsentymään ja yhtä hyvän näköiseksi, niin hyvähän tästä tulee, toteaa yrittäjä Pekka Salo.

Värifestarit

Torin pinnoite paranee tasaisemmaksi, sähköpisteitä lisätään ja torille saadaan myös ohjelmalava tapahtumia varten, joita Kausalassa on vuoden mittaan runsaasti.

- Kausalassa on tarvetta kiinteälle esiintymispaikalle, josta nähdään esiintyjät.

Toimittaja tiedustelee ovatko ne iittiläisiä, jotka tulevat keskustaan ostoksille? Tuleeko myös muita, muualta?

- Paljon on kesäasukkaita ja mökkejä tässä ympärillä.
- Kesällä meillä on paljon kesäasukkaita keskustassa.
- Kesäaikana liikutaan ylipäätään paljon enemmän keskustassa.

Aurinko paistaa ja tori toimii vielä tänä talvena pysäköintialueena. Iso puutavararekka jyrää ohi. Liekö matkalla Voikkaan tai Kuusankosken tehtaille?

Kausalan Urheiluliike

Mitä on ja mitä Kausalasta puuttuu?

- posti ja kirjasto saavat kiitosta
- vaatekauppoja puuttuu Kausalan ydinkeskustasta
- vaatekauppa löytyy Shellin vierestä, ison tien varrelta
- kodinkoneliike puuttuu keskustasta
- on hyvä ja vireä erikoiskaupan tarjonta
- Kaupan suuret ryhmittyvät ovat täällä esillä
- vastaajat ovat tyytyväisiä urheilukaupan tarjontaan

Koru- ja kellokauppias kertoo, että kellot ja korut menevät tasaisesti kaupan ympäri vuoden. Kohta ylioppilaslahjat, sormukset ja riipukset muodostavat isoimman osan ostoksista. Kauppiaan kannalta perjantai on päivistä parhain. Silloin kauppa käy, Visa vinkuu ja kassakone kilisee.

Toimittaja siirtyy sisääntulo- ja ulosmenotien varteen. RADIO SUOMI kiertää Kausalassa. Juttusarja jatkuu. Pohjois-Kymenlaakson tähtitaajamat hakkeeseen kuuluu kuusi kuntakeskusta.

Hyvää ruokaa

Tähtitaajamat on yhteistyöfoorumi. Keskustelemme mm tässä blogissa Elimäen, Inkeroisten, Jaalan, Kausalan, Myllykosken ja Valkealan keskustojen kehittämisestä. Tulkaa mukaan keskusteluun ja verkottuneeseen yhteistyöhön.

Lähetä kommentti