lauantaina, kesäkuuta 09, 2007

YLE uutiset | USA:n lehtitalot vaikeuksissa

YLE uutiset: "Yhdysvaltalaisissa sanomalehdissä saneerataan ankarasti. Lehtien nettisivuilla on yleisöä tungokseen asti, mutta lehtitalot eivät osaa muuttaa verkkosuosiota taaloiksi. Myös suurimmat televisiokanavat varautuvat Yhdysvalloissa ikäviin muutoksiin. San Franciscon valtalehden Chroniclen aamupäivän uutiskokous sujuu alalla tuttuun tyyliin.

Etusivun aiheiksi on tulossa valasparin eksyminen Sacramenton lahdelle ja lukiolaistyttö, joka veti läheisessä Stanfordin huippuyliopistossa kaikkia höplästä ja opiskeli koulussa omin luvin. Kiinnostavia aiheita, mutta kokouksen tunnelma on vaisu. Ei se mikään ihme ole.

San Francisco Chronicle, 140-vuotias yhdysvaltalaisen sanomalehdistön peruskivi, ilmoitti vastikään potkivansa pihalle sata toimittajaa, valokuvaajaa ja päällikköä. Yhdysvaltalaiset mediatutkijat kuvasivat temppua äkkiseltään juustohöyläämisen sijaan amputaatioksi; lähtöpassit sai neljännes Chroniclen journalistisesta väestä.

- Kymmenessä vuodessa tällä alalla on tapahtunut sellaisia muutoksia, joita voisi olettaa tapahtuvan ihmisen koko eliniän aikana, taivastelee Chroniclen toimituspäällikkö Robert Rosenthal.

Rosenthalilla on kokemusta saneerauksista. Hän otti aiemmin hatkat philadelphialaisesta Inquirer-lehdestä, kun siellä vähennettiin väkeä voittojen kasvattamiseksi."

Helge: Tämä kehitys on ollut esillä pitkään. San Fransisco Chronicle on ollut kriisi-spekuloinnin kohteena mm. blogiavaruudessa. Muutoksen vaikutukset ovat ilmeisesti nyt nousemassa päivänvaloon. Tällä uutisella ja Suomea uhkaavilla puutulleilla on heijastusvaikutuksia Kymenlaakson ja Kaakkois-Suomen metsäteollisuuteen. Kysynnän väheneminen USA:ssa lisää kilpailupaineita mm. Euroopassa.
Lähetä kommentti