perjantaina, marraskuuta 30, 2007

Maailmantalous yskii ja rakentaminen tökkii

Suomessa on vasta hiljattain käynnistynyt keskustelu amerikkalaisten rakennusalalle sullottujen roskalainojen vaikutuksesta talouden toimintaan.


Pankit ovat kirjanneet suuria tappioita ja heijastukset on koettu sekä Euroopassa että Japanissa. Kun tähän lisätään dollarin arvon raju aleneminen, on pelissä mukana paljon sellaista, jonka varassa meidänkin talous pyörii.

Metsäyhtiöille halpa dollari tuo ongelmia. Amerikkalaiset yrityksetkin menestyvät kuulemma muualla maailmassa, kun Yhdysvalloissa ei homma toimi. Halpa dollari kohentaa tietenkin amerikkalaisten yritysten vientimahdollisuuksia. Amerikanraudat halpenevat.

Varottavia sanoja on kuultu Kanadasta, jonka keskuspankin johtaja lausui vastikään ajatuksensa koko maailmantalouden jäähtymisestä. Dodgen viesti: kun Amerikka aivastaa, muu maailma niistää.

Asuntomarkkinat hidastuvat muuallakin. Ainakin Britannian, Irlannin ja Espanjan asunnonostajat ovat vetäneet henkeä viime aikoina. USA:n kysynnän hidastuminen tuntuu myös Kiinan tehtaissa.

Tuonnin hitaus on huomattu jo Kalifornian suurissa konttisatamissa. Miten sujuu Wal-Martin joulumyynti?

Euroopan talous saattaa hidastua hyvinkin nopeasti. Muu maailman kärsii USA:n hitaasta talouskasvusta. Missä vaiheessa IMF korjaa ennusteitaan alaspäin?

Jos Eurooppa ja USA jäähtyvät molemmat, ei Aasiasta löydy vetoa, jolla globaali talous pysyisi vauhdissa. Amerikkalainen kuluttaja tuo arviolta kolmanneksen globaalista kasvusta ja amerikkalainen kuluttaja ostaa tavaransa Kiinasta.

Lähetä kommentti