lauantaina, marraskuuta 17, 2007

Pitäsikö Lamaantua

Kirjoitin Kauppalehteen ja julkaisen rinnakkaistarinan tähän tällä kertaa.

Pitäisikö lamaantua?

Amerikasta tulvii heikkoja signaaleja. Öljyn hinta vaikuttaa kamojen kuljettamiseen. Maailmantalouden menestyjiä ovat olleet logistiikan (Supply Chain Management) osaajat.

Eilisessä Kauppalehdessä oli uutinen FedEx:n arviosta, että pikakuljetusten trendi näyttää laskua.

Puheet ilmaston lämpenemisestä eivät touhuja hidasta, mutta amerikkalaiset hermostuvat, jos citymaasturin tankkaaminen käy liian kalliiksi. Kun autoja on levänä rivinä ison talon etupihalla, kulkuveden hinnan nousu puree kukkaroon.

Asuntoluototukseen kriisistä on puhuttu ja mustia pilviä lienee vielä taivaan rannalla. Mutta se ei vielä vedän Amerikan kansantaloutta polvilleen. Näin vakuuttaa kohta virastaan lähtevä Bush. Eikä hän puhu palturia, eihän?

Paljon pienemmät voimat jylläävät jenkkilässä. Googlen mainosvetoisen nousun päivät saattavat olla luetut. Siksi iso-G kehittelee kiireellä uusia ansaintamalleja.

Siirtyminen mobileen ja sosiaalisen mediakentän pirstominen sopii Googlen pitkän aikavälin strategiaan. Android ja Open Social eivät auta pätkän vertaa lyhyellä aikavälillä, mutta Google kestää murheen laaksossa vaeltamista, kun ei ole tärvellyt rahojaan yritysostoihin.

Web 2.0 yrityksiä on myyty tiuhaan tahtiin. Epäilevät eskot olettavat, että Web 2.0 innovoivista firmoista on päästävä nopeasti eroon, koska b- ja c-luokan yritysten mainos- ja sponsorirahoitukset ehtyvät viimeistään silloin, kun talouden kylmät puhurit vähentävät VERKKOMAINONTAA.

Tähän samaan heikkojen signaalien pakettiin sopii tietenkin myös kotimaisen metsäteollisuuden kapasiteetin purku. Metsäviisaat arvelevat, että UPM:n, Stora Enson ja M-Realin päätösten jälkeen tulee Kirvesmies tai Viikatemies 2.0, jotka edelleen karsivat ja lopettavat tehtaita ja tuotantolinjoja.

Venäjän puutullien nousun lykkäämisellä saattaa olla syöksykierrettä loiventava vaikutus, koska nythän puita kuljetetaan ristiin rastiin, kun yhtiön omistusjärjestelyjä ei ole ehditty toteuttaa. Mutta haluavatko venäläiset osallistua suomalaisten metsäfirmojen pelastustalkoihin?

Puutavarakuljetustemme Supply Chain on sekaisin ja venäläiset nauravat partaansa, koska energia kuluu, kun kotimainen puu kulkee kumipyörillä ristiin rastiin ja rallin pyörittämiseen tarvitaan kallistuvaa dieseliä.

Kuuntelin tänään Amerikasta uutisia, jonka mukaan Web 2.0 kentällä juhlivat jatkossa pienet sirpalefirmat. Keskisuurten Web 2.0 tulorahoituksen romahtaminen saattaa synnyttää dot.com kuplan kaltaisen kierteen. Näin ei ole vitsailtu aikaisemmin.

Jos hallussasi on 50 - 100 - 500 hengen ICT-firma, myy hyvän sään aikana, jos ovella kolkuttaa raharikas ostaja.

Mikä voisi muuttaa kehityksen kulkua? Dollarin arvon kohoaminen? Silloin nousee öljyn tynnyrihinta. Amerikkalaiset eivät halua luopua vientinsä orastavasta kasvusta. Öljy-yhtiöt alentavat raakaöljyn hintaa? Katsotaan.

Jotain muuta pitää tapahtua. En ole vielä keksinyt, mitä? Ehkä joku tietää paremmin…

Lähetä kommentti