maanantaina, joulukuuta 03, 2007

Ekorakentaminen Itämeren alueella


Kivisalo2006-hanke järjesti retken Itämeren alueen maiden ekoyhteisöihin kesäkuussa 2007. Tarkoituksena oli saada tietoa ja kokemuksia monenlaisista erilaisista yhteisöistä, mitä tietoa sitten on mahdollista käyttää myös Kivisalon yhteisökylän suunnittelussa.

Helge: Ekorakentaminen näyttää nousevan pintaan projektien kautta ja avulla.


Tämä on retken matkakertomus. Käyntikohteista saa tarkempia tietoja myöhemmin sivuille lisättävistä tarkemmista kohde-esittelyistä sekä näistä valokuvista: http://picasaweb.google.com/yhteisoretki2007

Helge: Täältä löytyy mielenkiintoisia kuvia.


Retkelle ilmoittautui matkanvetäjänä toimineen hankekoordinaattorin lisäksi 21 innokasta reissaajaa. Osallistujajoukko oli kirjava sekoitus ammattitietoa ja käytännön kokemusta yhteisöasumisesta sekä ekorakentamisesta.

Helge: Vihti.


Muutama osallistuja asui jo olemassa olevassa yhteisössä ja valmisteilla olevasta Vihdin Ekokylän suunnitteluryhmästä oli osallistujia. Monilla taas oli mielessä muutto asuinyhteisöön, ehkä Kivisaloon. Retken onnistumista auttoi, että mukaan lähtivät myös ekorakentamisen pitkäaikainen asiantuntija arkkitehti Bruno Erat ja arkkitehti Outi Palttala-Heiskala. Vielä maaseutuasumisen perspektiiviä hallinnon näkökulmasta toi arkkitehti Mia Saloranta maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) maaseutuasumisen teemaryhmästä.

Helge: Olen tömännyt arkkitehti Bruno Eratiin aikaisemminkin ja blogannut hänestä.


Baltian maista ja Puolasta ei löytynyt riittävästi retkeämme kiinnostaneita kohteita, joten oikaisimme matkan aluksi autolautalla Helsingistä Rostockiin.

Helge: Tanska, Saksa, Ruotsi...


Ensimmäisen yön nukuimme isolla luomumaatilalla, Ferienhof Marthissa. Tilaan kuuluu yli 800 ha viljely- ja nurmialueita. Tilalla on 650-1000 lihanautaa, 1000 sikaa ja 18 000 kanaa. Kiinnostavaksi paikan teki se, että sivuelinkeinona tilan isäntä Gottfried Marth on juuri aloittanut yhdistetyn aurinkolämpösähkön tuotannon ja kalankasvatuksen. Paraboilisen aurinkokeräinkentän avulla kiehutetaan vettä matalapainejärjestelmässä. Höyryllä pyöritetään ja se taas generaattoria.

Helge: Ekoa.


Jatkoimme päivän matkaa tutustumaan Hof Medevegeen. Se on yhteisöllinen maatila Schwerinin kaupungissa. Tilalla asuu 14 perhettä, joilla on 33 lasta. Tilalla on 220 ha peltoa, joka on vuokrattu valtiolta ja kunnalta. Tilan pellot ovat tärkeän varajuomavesivarannon alueella, joten biodynaaminen viljely sopii hyvin viljelytavaksi. Kaksi perhettä viljelee viljaa, perunaa, porkkanaa, sipulia jne. Tilalla on myös 100 kanaa, 60 lypsylehmää ja 20 sikaa.

Helge: Yhteisöllisyyden paluuta... Lisätietoja näistä hankkeista löytyy tämän linkin kautta >>



Ei kommentteja: