sunnuntaina, joulukuuta 02, 2007

Stora Enso Vähentää

Metsäjätti Stora Enso rajoittaa lisää puutuotteiden tuotantoa. Yhtiö varoitti torstaina 29.11. 2007 puutuotteet-segmentin kannattavuuden heikkenemisestä.

- Kannattavuus heikkenee selvästi vuodentakaisesta viimeisellä neljänneksellä, kertoo Stora Enson varatoimitusjohtaja Hannu Ryöppönen.

Vaikea markkinatilanne jatkuu, sen juuret ovat ylitarjonnassa, varastot ovat kasvaneet. Puutuotevalmistajien varhaiset varoitussignaalit ovat voimistuneet ja hälytyskellot soivat.

Yhtiö vähentää sahatavaran ja liimattujen pylväiden ja palkkien tuotantoa:
  1. Itävallassa
  2. Baltian maissa
  3. Suomessa

Puutuotteiden toimitukset ja hinnat ovat heikentyneet, ja kannattavuuden odotetaan olevan neljännellä neljänneksellä huomattavasti vuodentakaista heikompi.

Tavoiteltu tilapäinen tuotannonrajoitus koskee noin:
  1. 120 000 kuutiota liimapuutuotteita
  2. 500 000 pääasiassa kuusisahatavaraa
Käkikosken Sahan konkurssin jälkeen tapahtunut koneiden pikainen myynti Venäjälle saa tässä loogisen selityksensä.

Stora Enso ei anna tarkkoja lukuja tarjonnan ja hintojen heikentymisestä. Tulosvaikutus on reilusti enemmän kuin yksi tai kaksi miljoonaa euroa. Ehkä summat pyörivät kymmenen miljoonan toisella puolella?

Keski-Euroopan myrskyjen takia puunsaanti on siellä parantunut, kotimaisen puun korkea hinta rasittaa myös Enson ja muiden tuottajien tulosta. Korkeita raaka-ainehintoja ei pystytä siirtämään lopputuotteisiin.

Varatoimitusjohtaja Hannu Ryöppönen mainitsee myös rakentamisen Japanissa, joka on vähentänyt rakennustoimintaa ja kysyntää huomattavasti. Samanlaisia uutisia tulee myös Espanjasta. Stora Enson Itävallan yksiköt kärsinevät Japanin viennin vähenemisestä.

Mitään nopeaa markkinakäännettä ei ole odotettavissa.
Lähetä kommentti