maanantaina, helmikuuta 11, 2008

Halpistaloja aletaan tuoda Virosta | Kauppalehti.fi

Halpistaloja aletaan tuoda Virosta | Kauppalehti.fi: Piskuinen Teijo-Talot on aloittanut ensimmäisenä Suomessa kokonaisten tehdasvalmisteisten puutalojen tuonnin Suomeen. Ensimmäinen 81 neliön pientalo rantautui laivalla Virosta Hankoon viime viikolla.

Talosta tuli tuontituote, koska palkkakustannukset Suomessa ovat Teijo-Talojen mukaan karanneet taivaisiin.

Helge: Kirjoitin hiljattain Kauppalehden blogissani siirtymisestä palveluyhteiskuntaan. Ehkä tämäkin siirtyminen tapahtuu meillä "tuontivetoisten" mallien kautta. Aikoinaan ruotsalaiset talovalmistajat olivat aktiivisia Suomessa, joten ei tämä ihan tavatonta ole.

– Emme me tätä haluaisi tehdä, mutta Virossa palkat ovat karkeasti puolet Suomen hinnoista. Kokonainenkin talo kannattaa tuoda. Kuljetuskustannusten osuus talon asiakashinnasta on vain kolmisen prosenttia, kertoo toimitusjohtaja ja omistaja Lasse Ojanen.

Tuonti on toistaiseksi kokeiluasteella. Tiistain perusteella jatko näyttää todennäköiseltä.

Helge: Etäisyys Viroon, Ouluun, Keski-Suomeen, Pohjanmaalle. Rajaton Eurooppa.

– Talo kesti laivakuljetuksen vallan mainiosti. Logistiikassa ei ollut ongelmia, Ojanen kertoo.

Tuontiin ajaa Ojasen mukaan hinnan lisäksi työvoiman saatavuus.

– Virossa on rakennuslaman vuoksi osaavaa työvoimaa tarjolla. Suomessa pula on todellinen, hän kertoo.

Vaikeuksia aiheuttavat poikkeavat standardit, mutta toisaalta materiaalit ovat puuta myöten Virossa halvempia.

Helge: Puukin on halvempaa!

Yhtiön Viron tehdas, Akso–Haus, on Pärnun lähellä parinkymmenen kilometrin päässä Palditskin satamasta. Kapasiteetti on 50 taloa vuodessa. Se aiotaan nostaa sataan taloon.

Helge: Pieni tuotantoyksikkö.

Suomeen tuotu testitalo on myymättä, sillä Ojanen halusi varmistaa logistiikan ja talon sopivuuden Suomeen. Kaupaksi sen uskotaan käyvän.

– Kyllähän kilpailuetu on huomattava, Ojanen naurahtaa hintauteluille.

Suomessa Teijo-Taloilla on viisi pientä talotehdasta. Pääpaikassaan Perniössä sillä on 3 000 neliön tehdas. Siellä tehdään satakunta taloa vuodessa. Muut tehtaat ovat Kärkölässä, Halsualla ja Sodankylässä. Uusin yksikkö aloittaa pian Sipoossa.

Helge: Eli laskeville markkinoille tulee vielä tuontia.

Tuonti ei Ojasen mukaan uhkaa näiden asemaa.

– Vaikka Viro-talo on halvempi, emme aio siirtää tuotantoa sinne. Meillä on monta yksikköä siksi, että optimaalinen kuljetusmatka talon maantiekuljetukselle on alle 200 kilometriä. Kuljetukset tapahtuvat raskailla kuljetusautoilla öisin, Ojanen sanoo.

Helge: Viron tehtaan sijainti ei ole optimaalinen.

Teijo-Talo siirtää Suomessakin talonsa asiakkaalle kokonaisina. Ne valmistuvat betonista pohjalaattaa myöten tehtaassa. Tuotantotapa perustuu patentoituun nostomenetelmään.

Jopa laatat, tapetit sekä vesijohto- ja viemäriasennukset ovat taloissa valmiina.

Teijo-Talot teki viime viikolla myös historiansa suurimman kaupan. Salon Seudun Sanomien mukaan yhtiö toimittaa 29 pientaloa Karjalohjalle rakennettavalle asuntoalueelle. Kaupan arvo on noin neljä miljoonaa euroa.

Helge: Mielenkiintoista!

Yhtiö aikoo laajentaa tehdasvalmisteisen talokonseptinsa useampaan Euroopan maahan. Sillä on jo tehdas Suomen ja Viron ohella Saksassa.

– Saksassa meillä on valmistumassa kuusi pientaloa. Rakennusmääräykset ovat siellä paljon tiukemmat kuin täällä. Taloja saavat tehdä vain luvan saaneet yhtiöt ja rakennusmiehillä on oltava rakennuspassit. Esimerkiksi vesiputket eristetään täydellisesti ja höyrysulut tiivistetään ikkunapuitteisiin asti. Ennustan, että rakentamisen määräykset tulevat Suomessakin lähivuosina kiristymään, hän sanoo.

Helge: Vientiä myös toiseen suuntaan.

Lähivuosina toimintaa aiotaan laajentaa Viron lisäksi muualle Baltiaan ja Puolaan.

Vuonna 2000 perustettu yhtiö sanoo valmistaneensa noin 500 valmistaloa. Tänä vuonna tehdään 300 taloa ja muita rakennuksia. Tuorein kauppa on viiden miljoonan euron sopimus 28 vapaa-ajantalon rakentamisesta Karjalohjalle.

Helge: Ok!

Vuonna 2006 liikevaihto oli 2,6 miljoonaa euroa ja tulos 0,1 miljoonaa. Yhtiöllä oli velkaa 0,8 miljoonaa euroa ja pääomaa 0,3 miljoonaa euroa.

– Viime vuonna liikevaihto oli kuusi miljoonaa ja tänä vuonna se on jo kymmenen miljoonaa, Ojanen sanoo.

Helge: Kasvua.


Lähetä kommentti