lauantaina, huhtikuuta 17, 2010

Julistetaan sota tulivuoria vastaan

Matkakuvia_Marraskuu_2009 057Jos George W. Bush olisi vallassa, hän julistaisi oitis sodan kaaosta synnyttäviä tulivuoria vastaan, koska tuhkaa taivaalle työntävä tulivuori on jo aiheuttanut isomman kaaoksen kuin WTC-tornit romuttaneet kaksi jumbojettiä.

Tämän mittakaavan ilmasulkua ei ole nähty sitten syyskuun 11. päivän terrori-iskujen vuonna 2001, jolloin koko Yhdysvaltain ilmatila tyhjennettiin kolmessa ja puolessa tunnissa. Ilmassa oli tuolloin 4 500 konetta, jotka määrättiin laskeutumaan välittömästi lähimmälle lentokentälle.

Islannin tulivuorenpurkaus osui hetkeen, jolloin lentoyhtiöiden talous näytti pitkän synkän jakson jälkeen hieman paremmalta. Sekasorron pitkittymisellä voi olla katastrofaalinen vaikutus toimialan tulevaisuuteen.
Lentoyhteydet Eurooppaan menivät kiinni. Euroopan lentoliikennettä säätelevä Eurocontrol arvioi torstaina 15.4.2010 ilmatilan sulun kestävän ainakin lauantaihin asti, mutta Suomessa lentokoneet pysyvät maassa sunnuntain iltapäivään. Pohjois-Eurooppa on yksi maailman ruuhkaisimmista ilmatiloista.

Kukaan ei osaa sanoa, milloin lentäminen olisi taas turvallista. Tulivuoren purkauksen takia Pohjois-Euroopassa peruttiin torstaina 15.4. noin 5 000 lentoa eli lähes neljännes koko maanosan päivittäisistä lennoista. Perjantaina ja lauantaina lentoja on peruttu lisää. Taloudelliset kustannukset ovat valtavia.

Ei kommentteja: