maanantaina, maaliskuuta 04, 2013

Tavoitekiima tuhoaa onnistumiset | psykologinen pääoma

Tavoitekiima tuhoaa onnistumiset | psykologinen pääoma

Tavoitteiden tärkeyttä henkilökohtaisessa onnistumisessa ja organisaatioiden kehittämisessä korostavat positiivisen menestysteologian lähetyssaarnaajat. Suomalaisillekin tuttu Brian Tracy on nostanut yksityiskohtaisen tavoitteeseen sitoutumisen keskeiseksi onnistumisen ehdoksi.

Kiinnittyminen liian voimakkaasti tavoitteisiin sumentaa harkintakykymme ja herkkyytemme aistia realiteetteja. Kun kuvittelemme yksioikoisesti voimakkaita tavoitteita, siirrymme sumuun, jossa havaitsemme vain tavoitteiden kanssa sopusointuisia asioita.

Tavoitteet työntävät ihmiset kapea-alaiseen selviytymiselämään ja kaventavat heidän autonomiaansa. Tuloksena kehkeytyy jäykkää ajattelua ja toimintaa. Samalla kasvaa vaara uupumuksesta elämänpiirin supistumisen vuoksi.
Yksityiskohtaisilla ja tarkoilla tavoitteilla pyrimme karkottamaan epävarmuuttamme ja luomaan näennäisturvallisen maailman. Tämä merkitsee kuitenkin todellisuuden kieltämistä ja toisaalta irtoamista herkkyydestä tajuamaan mahdollisuuksia. Epävarmuuden sietäminen onkin todellinen onnistumisen avain.

Ei kommentteja: