maanantaina, helmikuuta 25, 2008

Pankki: Nyt kannattaa välttää riskejä asuntomarkkinoilla | Kauppalehti.fi

Pankki: Nyt kannattaa välttää riskejä asuntomarkkinoilla | Kauppalehti.fi: "Pääkaupunkiseudulla asuntojen neliöhinnat ovat jo reilusti yli kaksinkertaiset muuhun maahan verrattuna.

Kotitalouksien tulot pääkaupunkiseudulla eivät kuitenkaan ole kaksinkertaiset muuhun maahan verrattuna. Handelsbankenin mielestä se herättää kysymyksen siitä, alkaako asuntojen hintojen 'kipuraja' pääkaupunkiseudulla olla lähellä.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat viimeisellä vuosineljänneksellä Tilastokeskuksen mukaan 6,1 prosenttia vuodentakaisesta. Muuta maata nopeampi hintojennousu kasvatti neliöhintojen eroa entisestään.

Heijastuksia Amerikasta

Arvostettu talousprofessori Nouriel Roubini ennakoi todella synkkiä aikoja. Tiivistin HS artikkelin kommentiksi.

 1. Pahin asuntomarkkinoiden romahdus Yhdysvaltain historiassa on ensimmäinen askel alaspäin vievällä kahdentoista portaan tikkailla, joiden päässä odottaa kasvavalla todennäköisyydellä rahoitus- ja talouskatastrofi. Se kestää ainakin puolitoista vuotta ja keskuspankin mahdollisuudet estää sen toteutuminen ovat enää vähäiset. Asuntojen hinnat laskevat huippuarvoista jopa 20-30 %.
 2. Toinen askel asuntoluottomarkkinoiden sulaminen, joka on sitä tuhoisampi mitä alemmas asuntojen hinnat painuvat. Subprimet nousevat suuremmaksi kuin arvioitu 300 miljardia dollaria.
 3. Luottotappioiden leviäminen muuhun huonoilla vakuuksilla annettuun luototukseen kuten auto ja luottokorttilainoihin.
 4. Neljännessä vaiheessa joukkovelkakirjoja vakuuttaneiden yritysten luottokelpoisuus huonontuu, mistä koituu pankeille ainakin 150 miljardin dollarin lisärasitus.
 5. Toimitilamarkkinat hapantuvat.
 6. Suuri valtakunnallinen pankki kaatuu.
 7. Kirjataan jättitappioita velalla vivutetuista yrityskaupoista.
 8. Yritysten konkurssit alkavat. Iso osa Amerikan yrityksistä on taseeltaan vahvoja, mutta eivät kaikki. Konkurssiaalto lisää tappioita valtavilla luottovakuutusten vaihto- eli CDS-markkinoilla.
 9. Kaatuvat ne finanssijärjestelmän osat, jotka eivät ole keskuspankkirahoituksen ulottuvilla.
 10. Osakkeiden hinnat romahtavat
 11. Tappiot, pääoman puute, konkurssit ja omaisuuden myynti alihintaan muodostavat itseään ruokkivan kierteen.
 12. Ollaan pohjalla!

Peli alkaa pelittää, kun kokonaistuotannon kasvu pysähtyy vähintään kahden. vuosineljänneksen ajaksi. Roubinin mukaan keskuspankilla keskuspankilla on rajalliset mahdollisuudet estää kehitystä.

Kiinnittäkää turvavyöt, kun alamäki alkaa, pitäkää hatunreuhkasta kiinni molemmin käsin.

Lähde: HS Talous 23.2.2008 ja KL 25.2.2008
Lähetä kommentti